KKDİK’i Anlamak

blog 6 bg
KKDİK, insan sağlığı ve çevrenin kimyasallardan kaynaklanabilecek risklere karşı korunmasını iyileştirmek ve Türk kimya endüstrisinin rekabet gücünü artırmak amacıyla kabul edilmiş bir Türkiye (TR) yönetmeliğidir. Ayrıca, hayvanlar üzerinde yapılan testlerin sayısını azaltmak amacıyla maddelerin tehlike değerlendirmesi için alternatif yöntemleri teşvik etmektedir.
KKDİK ispat yükümlülüğünü şirketlere yüklüyor. Yönetmeliğe uymak için şirketler, TR’de ürettikleri ve pazarladıkları maddelerle bağlantılı riskleri tanımlamalı ve yönetmelidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na (ÇŞB) maddenin nasıl güvenli bir şekilde kullanılabileceğini göstermeli ve risk yönetimi önlemlerini kullanıcılara iletmelidirler.
Riskler yönetilemiyorsa, yetkililer maddelerin kullanımını farklı şekillerde kısıtlayabilir. Uzun vadede, en tehlikeli maddeler daha az tehlikeli olanlarla ikame edilmelidir.
KKDIK stands for Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals. It entered into force on 23 June 2017.

KKDIK Nasıl Çalışır?

KKDİK, maddelerin özellikleri ve tehlikeleri hakkında bilgi toplamak ve değerlendirmek için prosedürler belirler.
Şirketlerin maddelerini kaydettirmeleri ve bunu yapmak için aynı maddeyi kaydettiren diğer şirketlerle birlikte çalışmaları gerekmektedir.
blog bg
ÇŞB, uygunlukları için bireysel kayıtları alır ve değerlendirir ve TR, insan sağlığı veya çevre için ilk endişeleri açıklığa kavuşturmak için seçilen maddeleri değerlendirir. Yetkililer ve ÇŞB bilimsel komiteleri maddelerin risklerinin yönetilip yönetilemeyeceğini değerlendirir.

KKDİK'in Şirketler Üzerindeki Etkisi

KKDİK, kendilerini kimyasallarla ilgili olarak görmeyenler de dahil olmak üzere, birçok sektörden çok çeşitli şirketleri etkilemektedir.
Genel olarak, KKDIK altında bu rollerden birine sahip olabilirsiniz:

Üretici Firma

Kendiniz kullanmak ya da başkalarına tedarik etmek için (ihracat için olsa bile) kimyasal madde üretiyorsanız, muhtemelen KKDİK kapsamında bazı önemli sorumluluklarınız olacaktır.

İthalatçı

TR dışından herhangi bir şey satın alırsanız, KKDİK kapsamında bazı sorumluluklarınız olması muhtemeldir. Bunlar tek tek kimyasallar, daha sonra satılmak üzere karışımlar veya giysi, mobilya veya plastik ürünler gibi bitmiş ürünler olabilir.

Alt kullanıcılar

Most companies use chemicals, sometimes even without realizing it, therefore you need to check your obligations if you handle any chemicals in your industrial or professional activity. You might have some responsibilities under KKDIK.

Türkiye Dışında Kurulan Şirketler

TR dışında kurulmuş bir şirket iseniz, ürünlerini Türkiye gümrük bölgesine ihraç etseniz bile KKDİK’in yükümlülüklerine bağlı değilsiniz. KKDİK’in kayıt gibi gerekliliklerini yerine getirme sorumluluğu, Türkiye’de yerleşik ithalatçılara veya TR’de yerleşik olmayan bir üreticinin Türkiye’deki tek temsilcisine aittir.

TR’de güvenilir bir Tek Temsilciye mi ihtiyacınız var?
Sadece tıklayın.
Paylaş
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print

Bülten

Güncel bilgilere hızlı ulaşmak için hemen Bültenimize abone olun.