KKDİK Değerlendirme Toplantısı Taslak Yönetmelik Maddeleri

blog bg

19 Ekim 2023 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi  Genel Müdürü Sayın Recep AKDENİZ başkanlığında sektör temsilcilerinin katılımıyla “KKDİK Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirildi.

Toplantıda görüşülen konular aşağıdaki gibidir.

KKDİK Ön MBDF bildirimleri ve tescil dosyası süreçlerine ilişkin süre uzatımına ilişkin ekteki şekilde bir taslak planlanmaktadır.

Taslağa göre;

TASLAK YÖNETMELİK MADDE 1

Bakanlık, lider seçimi ile veri ve maliyet paylaşımını içeren ortak tescil sürecine ilişkin TOBB bünyesindeki ilgili sektör meclisleri tarafından yürütülecek Usul Esaslarını 1 yıl içinde yayımlar.

TASLAK YÖNETMELİK MADDE 2

Ön MBDF tarihleri ile ilgili değişiklik maddeleri.

Madde 24

(1) Potansiyel kayıt ettirenler, aynı maddenin 31/12/2027 tarihi itibarıyla kayıt durumunu sorgulamak için aşağıdaki bilgileri Bakanlık internet sitesinde yer alan Kimyasal Kayıt Sistemi üzerinden Bakanlığa gönderir.

Madde 25

(1) Madde ile ilgili olarak Bakanlığa Madde Öncesi Bilgi Değişim Forumu (MBDF) göndermiş olan tüm potansiyel kayıt ettirenler, alt kullanıcılar ve üçüncü taraflar veya madde ile ilgili olarak belirtilen 31/12/2027 tarihinden önce kayıt başvurusunda bulunmuş olan kayıt ettirenler, Madde Bilgi Değişim Forumunun (MBDF) katılımcısı olur.

(3) MBDF katılımcıları mevcut çalışmaları diğer kayıt ettirenlere sağlar, diğer kayıt ettirenlerin bilgi taleplerine cevap verir, gelecekteki çalışmalar için ihtiyaçları ortaklaşa belirler ve ikinci fıkranın (a) bendinde belirtilen amaçlar doğrultusunda yürütülecek bu tür çalışmaların yürütülmesini düzenler. Her bir MBDF 31/12/2029 tarihine kadar faaliyet göstermeye devam eder.

(KKDİK) Geçici Madde 1

(1) Tüm kayıt ettirenler, aşağıdaki bilgileri içeren ön SİEF’yi 31/12/2027 tarihine kadar Bakanlık internet sitesinde yer alan Kimyasal Kayıt Sistemi üzerinden Bakanlığa sunar.

TASLAK YÖNETMELİK MADDE 3

İzin için aday gösterilen maddelerin listesi 2023’ün sonundan itibaren yayınlanacaktır. Aday liste yayınlanmadan önce sanayicinin görüşüne sunulacaktır. 2025 yılından itibaren sanayici, izne aday olan maddeleri izinsiz olarak piyasaya arz edemeyecektir.

Maddelerin piyasaya sürülmesi

Madde 6

(1) 7. , 8. ve 21. maddelere tabi maddeler, bu kısmın ilgili hükümlerine uygun olarak kayıt altına alınmadıkça üretilemez veya piyasaya arz edilemez.

Geçici Madde 2

(1) 31/12/2023 tarihinden önce tek başına veya karışım içinde imal veya ithal edilen maddeler için yıllık miktarın bir ton veya üzerinde olması halinde, 31/12/2020 ila 31/12/2023 tarihleri arasında 7. ve/veya 8. veya 17. veya 18. madde hükümleri uygulanır.

TASLAK YÖNETMELİK MADDE 4

Test tekliflerinin incelenmesi için prosedür ve son tarihler

(KKDİK) MADDE 39

(1) Bakanlık, 36. maddenin üçüncü fıkrası uyarınca Ek-9 ve Ek-10’da yer alan bilgi gerekliliklerini yerine getirmek üzere, yönetmeliğin geçici ikinci maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki tonaj miktarına bağlı olarak belirlenen son tarihlere kadar alınmış ve test tekliflerini içeren tüm teklifler için aynı fıkrada belirtilen sürelerin bitiminden 2 yıl sonra karar taslağını hazırlar.

TASLAK YÖNETMELİK MADDE 5

Geçici Madde 2

Yönetmeliğin 7 ve/veya 8 veya 17 veya 18 inci madde hükümleri;

a) Aşağıdaki koşulları karşılayan maddeler için 31/12/2025 tarihine kadar;

  1. Kendi halinde veya karışım içinde yıllık 1000 ton veya daha fazla miktarda üretilen veya ithal edilen maddeler,
  2. Kendi halinde veya bir karışım içinde yıllık 100 ton veya daha fazla miktarda üretilen veya ithal edilen ve Sucul Akut 1 ve Sucul Kronik 1 olarak sınıflandırılan maddeler,
  3. Kanserojen, mutajen ve üreme sistemi için toksik Kategori 1A ve 1B olarak sınıflandırılan, kendi halinde veya karışımlar içinde yıllık 1 ton veya daha fazla miktarda üretilen veya ithal edilen maddeler.

 

b) 31/12/2026 tarihine kadar, yıllık 100 ton veya daha fazla miktarda kendi halinde veya karışım içinde veya eşya içinde imal veya ithal edilen maddeler için,

c) Kendi halinde veya bir karışım içinde veya eşya içinde yıllık 1 ton veya daha fazla miktarda imal veya ithal edilen maddeler için 31/12/2027 tarihine kadar uygulanır.

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print

Bülten

Güncel bilgilere hızlı ulaşmak için hemen Bültenimize abone olun.