Doruk Sistem - KKDIK / TURKREACH

Türk CLP-SEA Yönetmeliği

Türk CLP/SEA Yönetmeliği

Türkiye, Avrupa Birliği ile uyumlu bir kimyasal düzenleme çerçevesi oluşturmak amacıyla, 11 Aralık 2013 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 28848 sayılı “Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik” (CLP Yönetmeliği) ile SEA Yönetmeliğini yürürlüğe koymuştur. Bu yönetmelikler, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Birleşmiş Milletler üyeleri ve BM standartlarını kabul eden diğer ülkelerle aynı “Sınıflandırma, Etiketleme, Ambalajlama” (GHS) standartlarını benimsemesini sağlamaktadır.

Yönetmeliğin ana hedefi, piyasaya sunulan kimyasal maddelerin ve karışımların insan sağlığı ve çevre üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkilere karşı yüksek seviyede koruma sağlamaktır. Ayrıca, bu maddelerin belirli teknik ve idari kriterler dahilinde dolaşımını düzenlemek ve standartlaştırmak da amaçlanmaktadır.

Yönetmeliğin kapsamında olan madde ve karışımlar için yapılması gerekenler dört ana başlık altında toplanabilir:

1. Sınıflandırma

Türkiye’de yerleşik ithalatçı, üretici veya yurt dışında yerleşik olup Türkiye’de Tek Temsilcisi bulunan firmalar, ürünlerinin zararlılık sınıflandırmasını “Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik” kapsamında yapmak zorundadır.

2. Etiketleme ve Ambalajlama

Eğer madde veya karışımlar zararlı olarak sınıflandırılmışsa, etiketlenmesi ve ambalajlanması gerekmektedir.

3. Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması

Madde veya karışım, SEA Yönetmeliği’nin 20. maddesi kapsamında değerlendirilir ve eğer Güvenlik Bilgi Formu hazırlanması gerekiyorsa, 29204 sayılı “Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik” kriterlerine göre hazırlanır. GBF Yönetmeliği 01/01/2024 itibari ile KKDIK yönetmeliği EK-II kapsamında hazırlanacak ve yürürlükten kaldırılacaktır.

4. Kimyasal Kayıt Sistemi’ne Bildirim

Zararlı olarak sınıflandırılan maddeler, SEA Yönetmeliği’nde belirtilen konsantrasyon sınır değerlerinin üzerinde ise, Kimyasal Kayıt Sistemi modülüne bildirim yapılmalıdır.

SEA (CLP-TR) Türk SEA (CLP) Yönetmeliği Uyarınca Bildirim Yükümlülüğü

11 Aralık 2013 tarihli ve 28848 sayılı Resmi Gazete ile yayınlanan SEA yönetmeliği uyarınca Sınıflandırma ve Etiketleme (S&E) Bildirimleri ;
Çevre Bakanlığı Online (http://online.cevre.gov.tr) sistemine girerek (şifre almamış firmalar iletişime geçiniz) Kimyasalların Kayıt Sistemi (KKS) Modülü üzerinden yapılacaktır.
Türk CLP (SEA) sının farklılaştığı nokta yönetmeliğin 41. maddesidir, bu maddeye göre Türkiye ye ihracat yapan şirketlerin, CBI (Confidential Business Information) yani Gizli Bilgilerinin korunması için kendi ithalatçılarının S&E bildirim zorunluluklarını atanmış bir Türk Tek Temsilci (Yasal Temsilci) aracılığıyla yapabilmeleridir.

Sınıflandırma Ve etiketleme Bildirimi

SEA Yönetmeliğinin Ek-8’in 1, 2, 3 ve 4 numaralı başlıklarında belirtilen maddeler ve zararlı olarak sınıflandırılan ve kendi halinde veya bu Yönetmelikte belirtilen konsantrasyon sınır değerlerinin üzerinde, karışımın zararlı olarak sınıflandırılmasına neden olan ve karışım içinde piyasaya arz edilen yönetmeliğin 2 nci maddesinde belirtilen maddelerin bildirimde bulunma yükümlülüğü vardır.
Yönetmeliğin 41. Maddesi uyarınca yukarıda belirtilen maddeleri piyasaya arz eden imalatçı veya ithalatçı veya imalatçı veya ithalatçı grupları Çevre Bakanlığı envanterine maddenin dâhil edilmesi için aşağıdaki bilgileri, KKS bildirim sistemi sayfasında yer alan formatta sunar.
Madde için bireysel bildirimde bulunulması halinde piyasaya arz etmekten sorumlu bildirimde bulunanın veya ortak bildirimde bulunulması halinde her bir ithalatçı veya imalatçının;

Yönetmelik 17 nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen gözden geçirme işlemine uygun olarak maddenin sınıflandırmasının ve etiketlemesinin değiştirilmesine karar verilmiş ise bildirimde bulunan birinci fıkrada yer alan bilgileri güncelleyerek Yetkili Merciye bildirir.

Maddelerin piyasaya arz edilmelerini takip eden bir ay içinde, birinci fıkraya uygun olarak bildirimde bulunulur.
S&E Bildirimleri, KKDIK yönetmeliği için oldukça hayati önem taşıyan uzun süreli bir yolculuğun ilk adımıdır. Henüz taslak halinde bulunan ve 2015 yılı içerisinde yürürlüğe girmesi planlanan KKDIK (Kimyasalların Kaydı İzni değerlendirmesi ve Kısıtlaması) yönetmeliği uyarınca yapılacak kayıt ve aynı maddeyi üreten ve/veya ithal eden firmalarla aynı ortamda yürütülecek MBDF (Madde Bilgi Değişim Forum) çalışmaları açısından son derece önemlidir. Bildirimlerinizin doğru elden yapılması uzun sürede sizlere pazar içerisinde büyük avantaj sağlayacaktır. Yanlış bildirimler ve stratejik planlama yapılmadan atılan adımlar orta ve uzun süreli döngülerde ürününüzün satışa sunulmasını engelleyebilir.

Unutmayın aynı AB-REACH tüzüğünde olduğu gibi ülkemizde de artık “BİLGİ YOKSA PAZAR’DA YOK” devri ülkemizde de başladı.

Doğru bir yol arkadaşı bu dönemde sizlere çok önemli faydalar sağlayacak,yanlış adımlar atmanızı engelleyecek pazarda rekabet avantajı sağlayacak, uluslararası pazarlarda rahat hareket etmenizde etkin rol oynayacaktır.

SEA ile ilgili hizmetlerimiz ;

Doruk Sistem Türkiye ye ihracat yapan şirketlerin TR-CLP (SEA) düzenlemesi zorunluluklarının tanımlanması ve Türk Yetkili Kurumlarına envanter bildirimlerinin yapılması konularında profesyonel destek verir.
Doruk Sistem CLP (SEA) uyumluluk gereksinimlerini tamamlamak isteyen şirketlere tam beyan desteği ile stratejik danışmanlık ve eğitim paketi sunmaktadır.
Türk Kimya Yönetmeliği Hizmetleri;
Doruk Sistem uzmanları, Türk Kimyasallar Yönetmeliği’ne uyum için tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi sürecinde sizlere adım-adım hizmet sunmaktadır.
DorukSistem uyumlama hizmetleri:
Daha ayrıntılı bilgi almak ve/veya Doruk Sistemin tek temsilcilik hizmeti almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.