Doruk Sistem - Hizmetlerimiz

REACH Uyumu

Evlerimizde kullandığımız pek çok eşya vardır; mobilya, giysi, araç, alet, kitap, oyuncak ve elektronik aletler gibi. Bir eşya, tahta bir sandalye gibi basit ya da bir bilgisayar gibi karmaşık bir yapıda olabilir. AB pazarına gönderdiğiniz ürünün eşya statüsünde olup olmadığından emin değilseniz aşağıdaki akıştan yararlanabilirsiniz.

REACH Uyum Çalışmaları

REACH Tüzüğü Madde 3.3’te eşya şöyle tanımlanır:

Üretimi sırasında işlevini kimyasal bileşiminden daha fazla belirleyen özel bir şekil, yüzey ya da tasarım verilmiş bir cisim.

Evlerimizde kullandığımız pek çok eşya vardır; mobilya, giysi, araç, alet, kitap, oyuncak ve elektronik aletler gibi. Bir eşya, tahta bir sandalye gibi basit ya da bir bilgisayar gibi karmaşık bir yapıda olabilir. AB pazarına gönderdiğiniz ürünün eşya statüsünde olup olmadığından emin değilseniz aşağıdaki akıştan yararlanabilirsiniz.

REACH kapsamında kısıtlanan maddeler

Aşağıdaki link REACH’in Ek XVII’sidir ve REACH ve önceki mevzuat olan 76/769/EEC Direktifi çerçevesinde kabul edilen tüm kısıtlamaları içermektedir. Her giriş, bir maddeyi veya bir grup maddeyi veya bir karışımdaki bir maddeyi ve bunun sonucunda ortaya çıkan kısıtlama koşullarını gösterir. REACH’in en son birleştirilmiş versiyonu yayın tarihine kadar kabul edilen kısıtlamaları sunmaktadır. Daha sonraki değişiklikler, değişen Komisyon düzenlemelerine dahil edilmiştir.

  • Son güncelleme tarihi 15 Ağustos 2023.
  • Veritabanı 72 madde/giriş içerir.
“REACH KAPSAMINDA KISITLANAN MADDELER”

Yükümlülükler

Eşya tedarikçileri, REACH Tüzüğü kapsamında yükümlülüklerini saptamak için 3 temel soruyu yanıtlamalıdır.

1- ) Eşyamızdan tasarlanan bir salınım var mı?

Tasarlanan salınım varsa ve eşyanın içine bu amaçla eklenmiş madde miktarı ihracatçı başına 1 ton/yıldan fazla ise (Eşyanın içine eklenen bir müstahzar ise 1 ton/yılı aşan her bir hammaddesi için)

maddenin Avrupa Kimyasallar Ajansı’na (ECHA) kaydı gereklidir.

(Bu durumda Ön-kayıt / Kayıt / CLP Bildirimi gibi yükümlülükleriniz hakkında bilgi edininiz.)
Tasarlanmış salınımınız yoksa aşağıdaki soruları incelemeye devam ediniz.

2-) Eşyamız SVHC madde içeriyor mu?

Kimi kimyasalların kansere neden olabilen (kanserojen), genetik değişime yol açabilen (mutajen), canlıların üremelerinde zehir etkili (reprotoksik), çevrede uzun sürede parçalanmayan (kalıcı kirletici), hayvanların dokularında birikim yapan (biyobirikimli) zararlı etkileri bulunmaktadır. Bunlar ‘yüksek önem arz eden’ (SVHC) maddelerdir. Bu kategori, canlılarda ‘endokrinal sistemi parçalayıcılar’ gibi eşdeğer risk gösteren kimyasalları da kapsamaktadır. REACH’ in amaçlarından biri de,izin prosedürü yoluyla bu tür kimyasalları denetim altında tutmak ve bunların daha güvenilir maddelerle değiştirilmesi için endüstriyi özendirmektir.

Bu tür maddelerin eşyalar içinde kullanımı da kontrol edilmeye çalışılmaktadır. ECHA, bu tür kimyasalları bir Aday Liste halinde yayımlamakta ve bu listeyi en azından iki yılda bir güncellemeyi amaçlamaktadır. Bu listedeki maddeler daha sonra izin prosedüründeki adımlardan geçerek, REACH Tüzüğü Ek XIV’e girecek ve İzne Tabi Maddeler arasında yer alacaktır.

AB pazarına eşya tedarik eden firmalar, kendi tedarikçilerini de sorgulayarak (ürünlerin ambalajları da dahil olmak üzere) Aday Listede yer alan bu maddeleri kullanıp kullanmadıklarını saptamak durumundadırlar. Bu tür iletişimleriniz için kullanabileceğiniz İngilizce ve Türkçe mektup örnekleri için bizi arayınız.
Aday Listede yer alan bir maddeyi ürettikleri eşyaların içinde % 0.1’den fazla kullanan sanayiciler;

SVHC maddenin eşya içindeki oranının hesaplanmasına ilişkin örnekler için uzmanımıza danışabilirsiniz. Karmaşık eşyalarda SVHC hesabına ilişkin Almanya, Fransa gibi bazı ülkelerce yapılan itirazlar doğrultusunda son güncellemeleri de uzmanımızla takip etmeniz mümkün.

Eğer şu an aday listede yer alan bir maddeyi üretiminizde kullanmıyorsanız bile bu listenin güncelleneceğini ve takip edilmesi gerektiğini unutmayınız. Bu takip işleminde bir adım öne geçmek için SVHC maddelerle ilgili olarak bazı sivil toplum kuruluşlarının yayımladığı listeleri kontrol etmekte fayda vardır. Bu listelerin resmi bir niteliği olmamakla birlikte, içindeki maddelerin ileride AKA’nın aday listesinde yer alma olasılığı yüksektir. Bu konu ile ilgili danışmanlık hizametlerimizden faydalanmanızı öneririz.

Eşyanızdaki SVHC için bildirim yükümlülüğünü tespit etmeniz için yol gösterici Tablo

SVHC yuk tablo 001 1024x622 1

3- ) Kısıtlamalar Listesinde yer alıyor muyuz?

Başka türlü yeterince kontrol edilemeyen AB çapındaki risklerin yönetimi için bazı tehlikeli maddelerin üretiminin, piyasaya sürülmesinin ya da kullanılmasının bazı koşullara tabi olacağı ya da yasaklanacağı bir prosedür getirilmiştir. Kısıtlamalar, sadece madde adını değil, kullanım alanını (koşulunu) da baz alan bir liste olarak yayımlanır. Kısıtlama, bir maddenin, bir eşya içindeki kullanımına da yönelik olabileceği için AB pazarına yönelik çalışan eşya tedarikçileri tarafından takip edilmelidir.

REACH Tüzüğü, AB’de daha önceden uygulanan kısıtlamaları da devralır.