KKDİK Yönetmeliğinde Yeni Düzenleme KKS Kayıt Dosyaları Bölüm 1.7 & 13.1

blog 5 bg

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı MoEUCC tarafından yapılan açıklamanın tam metni aşağıdadır.

KKDIK KAYIT DOSYALARINDA YER ALAN "1.7 TEDARİKÇİLER" VE "13.1 KİMYASAL GÜVENLİK RAPORU" BÖLÜMLERİNE İLİŞKİN YENİ DÜZENLEMELER

1.7 Tedarikçiler

Bilindiği üzere, sadece temsilcilerin temsil ettikleri yurtdışı firmanın Türkiye’deki ithalatçılarını kayıt dosyalarının “1.7 Tedarikçiler” bölümüne eklemeleri gerekmektedir.
Sektör dernekleri, birlikler ve çeşitli firmalardan gelen görüş ve önerilerin Bakanlığımızca değerlendirilmesi neticesinde söz konusu bilgi verme zorunluluğunun zorunlu olmaktan çıkarılması uygun görülmüştür.
Bu kapsamda, söz konusu bilgilerin kayıt dosyalarına sadece temsilciler tarafından eklenmesi tavsiye edilmekle birlikte, eklenmemesi halinde kayıt dosyalarında Bakanlığımızca yapılacak tamlık kontrollerinde herhangi bir eksiklik olmayacaktır.
Tek Temsilcinin kayıt dosyası, kayıt kapsamındaki ithalatçıların (artık alt kullanıcılar) tüm kullanımlarını içermelidir. Tek Temsilci, aynı tedarik zincirinde yer alan ‘Türk olmayan üreticinin’ müşterilerinin (ithalatçılarının) ve bu müşterilerin her biri için kapsadığı tonajın güncel bir listesini ve güvenlik bilgi formunun en son güncellemesinin alınmasına ilişkin bilgileri bulundurmalı ve Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilecek denetimler sırasında söz konusu bilgileri sunmalıdır.
Bu bağlamda, halihazırda yayınlanmış olan “Kayıt Kılavuzu”, “KKS Kullanım Kılavuzu” gibi kılavuzlarda ve Kimyasallar Yardım Masasındaki “Sıkça Sorulan Sorular” alanında yer alan bilgiler mümkün olan en kısa sürede güncellenecektir.
Kimyasalların kaydına ilişkin olarak sadece temsilcilerin ve ithalatçıların dikkat etmesi gereken bazı hususlar aşağıda yer almaktadır. Ayrıntılı bilgi Kimyasallar Yardım Masasındaki “Kayıt Kılavuzu “nda bulunabilir.

İthalatçılar ‘Türk olmayan üreticiden’ tek temsilci atanıp atanmadığına dair teyit almalıdır.

Buna ek olarak, ithal edilen tonaj ve kullanımın gerçekten de tek temsilci tarafından sunulan kayıt kapsamında olduğuna dair tek temsilciden yazılı teyit almaları şiddetle tavsiye edilir.

Bu, ithalatçıya, alt kullanıcı olarak kabul edilmeleri halinde kullanımlarını bildirmek için bir irtibat noktası sağlayacak ve ayrıca ithalatçıya, ithalatlarının gerçekten tek temsilcinin kaydı kapsamında olduğuna dair net bir belge verecektir.

Buna ek olarak, ithalatçının ilgili durumlarda güvenlik bilgi formunu derleme yükümlülüğünü yerine getirmek için ‘Türk olmayan imalatçıdan’ ve/veya tek temsilciden yeterli bilgi edinmesi gerekmektedir.

Türkiye’deki ithalatçı, Bakanlığımız tarafından talep edilmesi halinde, hangi ithalatların tek temsilci tarafından yapılacak kayıt kapsamına dahil olduğunu belgeleyebilmelidir.

13.1 Kimyasal Güvenlik Raporu

Yılda 10 ton ve üzeri kimyasalların kayıt dosyalarında sunulması zorunlu olan Kimyasal Güvenlik Raporlarının çeviri süresinin uzun olması nedeniyle ek maliyet getirdiği ve kayıt süresinin bu yılın sonunda dolacağı belirtildi.
Ancak, Kimyasal Güvenlik Raporunu İngilizce olarak yüklemeyi tercih eden kayıt ettirenlerin, son kayıt tarihi olan 31 Aralık 2023’ten itibaren en geç 1 (bir) yıl içinde Türkiye’deki kullanımları, maruziyet senaryolarını ve risk yönetimi önlemlerini içerecek şekilde tercüme edilmiş versiyonu kayıt dosyasına eklemeleri gerekmektedir.
Öte yandan, kayıt dosyasında sunulacak “Kapsamlı Çalışma Özetleri” ve “Çalışma Özetleri” ile ilgili sistemdeki tüm alanların Türkçe olarak doldurulması gerekmektedir.

***KİMYASALLARINIZI 1.1.2024 TARİHİNE KADAR KKDIK YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA KAYIT ETTİRİNİZ. KİMYASAL KAYIT SİSTEMİNE KAYITLI OLMAYAN MADDELERİN İMALAT VE/VEYA İTHALATINA 1.1.2024 TARİHİNE KADAR İZİN VERİLMEYECEKTİR.***

Türkiye'de bir Tek Temsilciye (OR) mi ihtiyacınız var veya mevcut OR'nizi değiştirmek mi istiyorsunuz?

En iyi hizmeti almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print

Bülten

Güncel bilgilere hızlı ulaşmak için hemen Bültenimize abone olun.